Stowarzyszenie Gmin Pojezierza Wałeckiego

Małgorzata Angel

Małgorzata Angel  ur. w 1965 roku, mieszka i pracuje w Wałczu. Ma wykształcenie pedagogiczne. Jest mężatką, ma dwoje dzieci, stawia rodzinność jako najważniejszy priorytet. Preferuje aktywny tryb życia spędzając czas wolny w otoczeniu najbliższych. Debiutowała w kwietniu 2007 roku tomikiem wierszy „Epilog do wieczności”, który poświęcony był odejściu Jana Pawła II. Książka „Zaprzątnięci światem”, wydana w  tym samym roku,  była drugą publikacją tekstów poetyckich autorki. Jej twórczość charakteryzuje się prostotą przekazu. Nakłania do refleksji zatrzymując słowa w codzienności i naturze człowieka. Ten tomik zawiera wiersze o życiu, przemijaniu i tęsknocie. Dużo miejsca poświęca odwiecznym poszukiwaniom sensu istnienia. Całość jest zamknięta z klimacie jesiennego zadumania.

Kolejny tomik „Święto miłości i chleba” to wiersze o tematyce Świąt  Bożego Narodzenia. Świąteczna poezja poetki jest pełna obrazów, kolorów grudniowych przygotowań, a przede wszystkim  uczuć. Autorka pisze o przeżywaniu świąt przez dzieci i dorosłych, o świętach dawnych i dzisiejszych.  W zbiorze znajdują się wiersze białe i rymowane. W subtelny sposób  dotyka sensu świąt i ich niepowtarzalności.  Poszukuje dobra, które jak twierdzi, jest  w każdym  człowieku. Małgorzata Angel swoimi utworami skłania do zatrzymania się w pędzącej codzienności, do odnalezienia drogi, a przede wszystkim odnalezienia siebie samego.

W roku 2009 pojawiła się książka „Biały czas”, która  jest drugim wydaniem, ze zmienioną szatą graficzną, wyczerpanego nakładu poprzedniego tomiku.

Najnowsza publikacja z 2010 roku nosi tytuł „Tutaj rodzi się czas”. Są to wiersze o Wałczu.  Autorka książkę rozpoczyna słowami  „Kocham to miasto tak, jak kocha się człowieka” . W słowie wstępnym Zdzisław Tuderek napisał: „W kolejnych już wierszach Małgorzata Angel pragnie wyrazić tajemniczy mistycyzm nadraduńskiego miasteczka. W jej uczuciach do bliskich sobie osób zawiera się miłość do wszystkich wałczan. Wyrażona prostą, ale poetycką formą, jest bardzo prawdziwa. Jest w tym słyszeniu i widzeniu nasz drugi Wałcz – mistyczny i pięknie tajemny.”

Fotografia jest pasją Małgorzaty Angel, która twierdzi,  że fotografia podobnie jak poezja ma władzę nad zatrzymywaniem czasu, stanowi doskonałe połączenie wzroku, które rodzi różne uczucia i emocje zaklęte  w słowach.  Wszystkie książki wzbogacone są fotografiami jej autorstwa. Warto mieć poezję poetki pod ręką o każdej porze roku.