Stowarzyszenie Gmin Pojezierza Wałeckiego

Gmina Tuczno

Tuczno to miasto będące siedzibą gminy,  leżące na Pojezierzu Wałeckim, w pagórkowatej okolicy nad trzema jeziorami połączonymi rzeką Runicą: Tuczno, Zamkowym i Liptowskim. Południowo-zachodnią część gminy Tuczno zajmuje obszar Drawieńskiego Parku Narodowego, a północno-wschodnią fragment Jeziora Bytyń Wielki, na którym znajduje się rezerwat Wielki Bytyń. W okolicach miasta znajduje się rezerwat przyrody Mszary Tuczyńskie, parę innych rezerwatów znajduje się na terenie Drawieńskiego Parku Narodowego. Przepływająca przez Park Płociczna na odcinku do wsi Krępa Krajeńska oraz jej dopływ Runica przepływająca przez Jezioro Tuczno są dostępne dla kajaków. Liczne jeziora, lasy, bogactwo fauny i flory decydują o rekreacyjno - wypoczynkowym charakterze Tuczna i okolic.

Na terenie Gminy Tuczno, oprócz miasta Tuczno znajdują się następujące miejscowości:

Bytyń, Jamienko, Jeziorki,  Lubiesz, Lubowo, Marcinkowice, Martew,  Krępa Krajeńska, Mączno, Miłogoszcz, Nowa Studnica, Płociczno, Ponikiew, Próchnówko, Rusinowo, Rzeczyca, Tuczno Drugie, Tuczno Pierwsze, Tuczno Trzecie, Wrzosy, Zdbowo, Złotowo.

Urząd Miejski w Tucznie
ul. Wolności 6